Close
Type at least 1 character to search
Back to top

cillesund.dk

Antioxidanter

Hvad er det? Vi har alle hørt, at nogle fødevarer indeholder antioxidanter og, at det er sundt for os. Men hvad er det og hvad gør det egentligt?

Helt basic er antioxidanter et produkt, der forhindrer et andet produkt i at bliver oxideret. Når vi spiser frugt og grøntsager indeholder de en masse forskellige ting. Her i blandt plantepigment, altså det, der giver frugt og grønt deres farve. Plantepigmenten bliver kaldt Polyphenoler og Flavonoider. Jo stærkere en farve frugten eller grøntsagen har, jo flere polyphenoler og flavonoider indeholder de. Og det er de her plantepigmenter, som er antioxidanter. Udover plantepigmenter, så er de fleste vitaminer også antioxidanter.

Hvorfor skal jeg spise antioxidanter? Kroppen danner noget, vi kalder frie radikaler. Det sker, når vi er i solen for længe eller spiser ting vi måske ikke burde. De frie radikaler er ret ustabile bindinger i kroppen og vil derfor rigtig gerne stjæle elektroner fra alt de kan komme til. Det kan skabe nogen knap så heldige kemiske reaktioner. De fri radikaler kan derfor sættes i forbindelse med rigtig mange sygdomme, som vi helst vil undgå, som hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kræft. 

Hvad gør antioxidanterne så? Antioxidanterne binder sig til de frie radikaler og sørger for, at de ikke stjæler elektroner fra andre. Helt nøjagtigt, så sørger antioxidanterne for, at de frie radikaler ikke bliver oxideret.

Hvordan får du så nok af de her antioxidanter? Det gør du ved at spise en masse blandede frugter, grøntsager og bær. Gerne i alle regnbuens farver. Et godt tip er, at der ofte sidder mange af de gode antioxidanter i skrællen på frugten, grøntsagerne og bærrene. Så lad være med at skrælle din gulerod og skyl den i stedet godt, for så beholder du nemlig en stor del af gulerodens mange gode egenskaber.

Post a Comment