Close
Type at least 1 character to search
Back to top


det gode og dårlige fedtstof

Det gode og sunde fedtstof betegnes ofte som det umættede fedt, som f.eks. olivenolie og omega-fedtsyrer. Derimod kender vi det dårlige og usunde fedtstof, som mættet fedt, der f.eks. kommer fra kød. Selvom vi betegner mættet fedt, som det usunde eller dårlige, så er det faktisk ikke det mættet fedt i sig selv, der er problemet. Selve problemet er mere i mængden af mættet fedt, vi spiser, og den helt store synder, trans fedt.

Jeg har lavet en oversigt til dig, så du kan få helt styr på hvad umættet, mættet og trans fedt er.

Umættet fedt er det, vi kender som det gode fedt, altså det fedt, vi gerne må spise mere af. Umættet fedt er med til at holde vores tarme og celle membraner smidige og sunde, så alle de gode ting kan transporteres ordentligt rundt i kroppen. De fleste danskere får ikke nok af de umættede fedtsyrer og vi skal derfor øve os i at skifte de mættede ud med de umættede.

Undergrupper til umættet fedt er enkelte(mono)- og flere(poly)-umættet fedtsyre. I underkategorien flere-umættet fedtsyre har vi f.eks. omega-fedtsyrerne fra b.l.a. fed fisk.

FORDELE VED UMÆTTET FEDT:

Umættet fedt er godt for både hjertet og hjernen, fordi det er med til at sænke risikoen for åreforkalkning og blodpropper. Derudover er det med til at sænke dit kolesterol i blodet.

UMÆTTET FEDT FINDER DU I FØDEVARE SOM:

  • Avokado
  • Planteolier – her er der f.eks. mange enkelt-umættet fedtsyre i olivenolie og mange flere-umættet fedtsyre i hørfrøolie
  • Nødder
  • Frø
  • Fisk – I fed fisk finder vi de gode omega-fedtsyre

Mættet fedt er vigtigt for at holde vores tarme og cellers membran (yderste kant) tykke, så der ikke trænger bakterier og andre ting ud og ind af vores celler, som ikke skal igennem membranen. Spiser vi for meget mættet fedt, bliver vores tarm og celle membraner for tykke, hvilket betyder, at de ting vi gerne vil have til at trænge igennem vores celle membraner ikke kan trænge igennem. Mættet fedt er altså ret vigtig for vores krop, men får vi for meget af det, kan det både ses ved at kroppen ikke kan transportere vores enzymer og andre vigtige ting ordentligt rundt i kroppen eller ved overvægt. 

RISIKOER VED FOR HØJT ET INDTAG AF MÆTTET FEDT:

For meget mættet fedt kan også kobles sammen med øget risiko for livstilsygdomme som type 2 diabetes og hjertekarsygdomme. Derudover øger det LDL-kolesterol (det dårlige kolesterol) og fremmer åreforkalkning og blodpropper.

MÆTTET FEDT FINDER DU I FØDEVARE SOM:

  • Kød
  • Animalske produkter som æg, ost og mejeri
  • Kokosolie
  • Fast food og friture

Transfedtsyre er den helt store skurk og er indtaget for højt, så øger du risikoen for en meget lang række af sygdomme heriblandt type 2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft. Transfedt er altså særligt sundhedsskadeligt.

Transfedtsyre fremstilles både industrielt og naturligt. I den danske industri er der heldigvis restriktioner på det, så vores indtag bliver mindsket. Naturligt opstår transfedt, når vi friture steger eller varmer vores fedt op ved for høje temperaturer. Når fedt bliver varmet op ved meget høje temperaturer eller gentagende gange som ved friture, ja så sker der en kemisk reaktion, der ændrer fedtets struktur. Vi kender det f.eks. når smør branker (bliver brunt), så selvom det smager virkelig dejligt, skal vi passe på med for meget af det.

Det er de umættede fedtsyrer der kan omdannes til transfedt; så jo mere umættede fedtsyrer en fedtkilde indeholder desto mindre varme kan fedtet/olien tåle. 

Transfedt er farligt fordi det ikke længere kan bruges i kroppen, vi fodre derfor kroppen med fedt som er ødelagt og ikke længere har nogen gavnlige effekter.