Close
Type at least 1 character to search
Back to top

fastelavnsboller (veganske)

Fastelavnsboller bliver man bare altid glad af at spise! Og det gode ved opskriften er, at du selv bestemmer hvilken smag de skal være med. Mums siger jeg bare.

Opskriften er mulig at gøre helt vegansk, hvis man i stedet for at lave vaniljecremen selv, køber Dr. Oetker kagecreme med vaniljesmag.

Fastelavnsbollerne kan sagtens fryses ned. Kom her de ubagte fastelavnsboller direkte i fryseren, efter du har samlet dem. Når du skal tø dem op, kommer du dem i mikroovnen 1-2 min. og herefter i ovnen som normalt. Så har du altid friskbagte fastelavnsboller klar til uventede gæster eller den lille sult. 

Opskrift

Tid:

Forberedelse – 1 time og 30 min.

Tilberedning – 45 min. (herunder 30 min. hævetid)

Bagetid – 12-14 min.

I alt – 2 timer og 29 min.

20 stk. fastelavnsboller

Dejen:

25g gær

2,5 dl plantemælk

50g sukker

1 tsk. salt

1 tsk. vaniljesukker

1 tsk. kardemomme

200g smørbar blok – blødt

500-600g hvedemel

Vaniljecreme:

(For vegansk brug Dr. Oetker Kagecreme med vaniljesmag.)

2 æg

1 vaniljestang (alternativt 2 tsk. vaniljesukker)

50g sukker

30g hvedemel

2,5 dl plantemælk

Remonce:

100g smørbar blok

75g sukker

50g marcipan

1 tsk. hvedemel

Glasur:

1/4 aquafaba (kikærtevand)

3 dl flormelis

2 dråber citronsaft

Fremgangsmåde

Dejen:

Varm mælken op og rør gæren ud. Jeg plejer at varme den op i mikroovnen. Kom salt, sukker, vaniljesukker og kardemomme i og rør rundt. Kom det bløde smør i og bland det rundt. Kom hvedemel i og ælt godt rundt.

Dejen skal være lidt klistret, men du skal kunne ælte den rundt på køkkenbordet uden problemer, eller til dejen slipper skålen. Kom dejen i en ren skål og lad den hæve til dobbelt størrelse, ca. 1 time.

Vaniljecreme:

Du kan sagtens lave vaniljecremen dagen før.

Pisk æg, sukker og vanilje sammen. Kom melen i og pisk det sammen. Kog mælken op med vaniljestangen i en gryde. Kom mælken ned til æg og sukker mens du pisker det sammen. Kom hele blandingen ned i gryden og kog op. Husk at røre rundt hele tiden ellers brænder det på. Kom det op i en kold skål og stil på køl til dejen er færdig med at hæve.

For den veganske udgave følger du instrukserne på bagsiden af pakken. Brug plantemælk i stedet for almindelig mælk.

Remonce:

Blød smøren op, og mos det hele sammen med en gaffel og stil det på køl.

Dejen:

Når dejen er hævet rul den ud, ca. 35×40, og skær dejen ud i ca. 20 lige store firkanter.

Kom en klat vaniljecreme og remonce i og luk dem godt sammen. Du kan også skifte remoncen ud med andet fyld.

Kom dem på en bradepande med lukningen nedad. og lad dem hæve i 30 min. Tænd for ovnen på 200 grader varmluft.

Når de er hævet færdigt, så pensel dem med lidt plantemælk og kom dem i ovnen i 12-14 min.

Glasur:

Kom aquafaba, citronsaft og 1/3 flormelis i et højt glas eller beholder (eventuelt et målebægre). Bland det godt sammen, så undgår du flormelis klumper. Kom resten af flormelissen i, og blend rundt med en håndmixer (eventuelt brug kun den ene piskeris), til alle ingredienser er blandet helt sammen. 

Inspiration til fyld:

  • Hindbærmarmelade
  • Solbærmarmelade
  • Havtornmarmelade
  • Boysenbærmarmelade
  • Brombærmarmelade
  • Lemoncurd
  • Nougat
  • Nutella
  • Karamel
  • Hvidchokolade
Nærringsindhold:

 

Total

Pr. 100g

Pr. portion. (184g)

Makronæringstoffer:

 

 

 

Energi

21977 kj / 990 kcal

1285 kj / 134 kcal

1099 kj / 247 kcal

Protein

91,1 g

5,33 g

4,56 g

Kulhydrat, tilgængelig

606 g

35,5 g

30,3 g

Kostfibre

26,2 g

1,53 g

1,31 g

Fedt

268 g

15,6 g

13,4 g

Mættet fedt

124 g

7,24 g

6,19 g

Umættet fedt

16,3 g

0,95 g

0,82 g

Flere umættet fedt

13 g

0,76 g

0,65 g