Close
Type at least 1 character to search
Back to top

cillesund.dk

Indonesisk inspireret wok med tempeh

For 2 år siden rejste jeg rundt i Sydøstasien, hvor jeg blandt andet brugte rigtig meget tid i Indonesien (primært Bali). Her blev jeg ret hurtig vild med maden, og specielt deres tempeh! Så nu har jeg lavet min egen version af den indonesiske wok med nudler, grøntsager og tempeh. Som både er vegansk, sund og lækker.

Lidt om hvad tempeh er. Tempeh er hele fermenteret sojabønner som er bundet sammen til en masse. Tempeh er indonesisk, men bliver også brugt i andre lande i Sydøstasien. Smagen er ret neutral, men en smule syrlig, som man også kender det fra andre fermenterede produkter som: Kimchi, Sauerkraut og Kombucha. Personligt fortrækker jeg både smagen og konsistensen af tempeh over tofu!

Tempeh er altså både en rigtig god kilde til protein men også super god for maven pga. mælkesyrebakterierne fra fermenteringen.

Opskrift:

Tid:

Forberedelse – 15 min.

Tilberedning – 15 min.

I alt – 30 min.

4 personer

2 forårsløg 
2 fed hvidløg – stor størrelse
1 pakke tørret risnudler (Jeg bruger pad thai nudler – de er bredere) – 250g
Tempeh – 250g
3 stk. gulerødder – 360g
2 stk. rød peber – 200g
1/3-1/2 hoved spidskål – 300g
3 spsk. solsikkeolie (eller anden fortrukken olie)
2 spsk. soya
3 spsk. teriyaki 
4 tsk. hoisin 

Krydderiblanding til tempeh:
2 spsk. paprika
1 tsk. cayennepeber 
1 tsk. sort peber 
1 tsk. spidskommen 
1 tsk. chillipulver (kan undlades hvis man ikke ønsker det så stærkt)

Fremgangsmåde:

Jeg starter med at finde en stor skål frem, hvor jeg kommer mine risnudler ned i. Her hælder jeg kogende vand henover, så de dækker risnudlerne helt. Her lader jeg dem stå i 10-15 min, til de er bløde og bøjelige, men stadig ”al dente”.

Herefter blander jeg mine krydderier til tempehen i en skål, og skære tempehen ud i små tynd tern.
Jeg finder dernæst en wokgryde eller en højkantet pande frem (jeg bruger en højkantet pande), og kommer solsikkeolie på og skruer op på middelhøj varme (bruger du rapsolie kan du godt skrue op for varmen). Når panden er godt varm, kommer jeg tempeh og krydderierne på. Det hele bliver forsigtigt vendt rundt, så krydderiblandingen er jævnt fordelt. Jeg kommer derefter soya og teriyaki på panden og røre igen forsigtigt rundt, så det hele er godt blandet. 

Jeg skruer nu ned for varmen, dog kun en smule. I mens tempehen får lov at stege på panden, skære jeg forårsløg og presser hvidløg, og kommer det direkte på panden. Igen røre jeg rundt på panden, så alle ingredienser bliver fordelt.

I mens det steger, skære jeg gulerødder og kål ud. Gulerødderne skære jeg i halve cirkler (hvis de er små, så i hele cirkler), og kålen skære jeg i mindre tern. Jeg kommer det på panden med det samme, og vender det rundt med tempehen. Jeg skære rødpeber ud i små tern, og kommer det også på panden, med de andre ingredienser. Jeg skruer op for varmen igen (middel høj varme), og lader det hele stege i ca. 3-4 min. (gulerødderne skal gerne være lidt mere faste, end det man vil have de ender ud med). 

Jeg kommer herefter risnudlerne på panden og tilføjer hoisin henover. Jeg bruger en ”tang” (madlavnings tang/pincet) til at vende det hele rundt med nudlerne. Herefter kommer jeg låg på panden i ca. 2 min.

Retten er nu klar til servering. 

Nærringsindhold:

  Total Pr. 100g Pr. portion. (560g)
Makronæringstoffer:      
Energi 13.360 kj / 3180 kcal 597 kj / 142 kcal 3340 kj / 795 kcal
Protein 109 g 4,86 g 27,2 g
Kulhydrat, tilgængelig 216 g 9,64 g 54 g
Kostfibre 51,6 g 2,31 g 12,9 g
Fedt 208 g 9,3 g 52 g
Mættet fedt 170 g 7,57 g 42,4 g
Umættet fedt  9,85 g 0,44 g 2,46 g
Flere umættet fedt 5,95 g 0,27 g 1,49 g

Post a Comment